Coca-Cola:
aigua carbonatada, sucre, colorant
E-150d, edulcorant
E-338, aromes naturals (inclos cafeina)
Coca-Cola
LIGHT: aigua carbonatada, colorant E-150d, edulcorant
E-952, E-950 i E-951 (aspartano), acidulantes: E-338 i E-330,
aromas naturals i forta font de fenilalanina.
Coca-Cola
ZERO: aigua carbonatada, colorant E.150d, edulcorant
E-952, E-950 i aspartano, aroma naturals, corrector d'àcidesa E-331
(derivat del E-330) i font de fenilalanina.
Expressió dels resultats
RCHO+CuSO4→RCOOH +Cu2O+SO4-2
Oxidació:(RCHO+2OH→RCOOH +2é+H2O) x3
Reducció :(2Cu+2+3é+2OH→Cu2O+H2O) x2
3RCHO+4CuSO4+10OH→3RCOOH+2Cu2O+4SO4-2+5H2O
Conclusió
D'aquest
assaig es desprèn que els aldehids (RCOH) són compostos orgànics
de caràcter reductor que s'oxiden a àcids carboxílics (RCOOH)
mitjançant oxidants febles (CuSO4), aquest poder reductor és a
causa que provenen del grup carbonil que tenen hidrògens amb posició
alfa, és àcids, aleshores cedeix protons.
En
aquesta prova podríem utilitzar qualsevol agent oxidant com el KMnO4
o el K2Cr2O7, però hem utilitzat el CuSO4 perquè són agents
oxidants fort i per aquest assaig no fa falta, a més el K2Cr2O7 en
contacta amb substàncies orgàniques, pot provocar incendis i el
KMnO4 no és un bon indicador per aquest assaig pel motiu que
solament té un color, el violeta (és més útil en valoracions de
determinació del pH). També teníem l'opció d'agafar el CuSO4
pentahidratat o l'anhidra, però el que hem utilitzat està amb forma
pentahidratada (CuSO4·5H2O), un cristall de color blau intents, que
quan es redueix es torna vermell perquè l'anhidra és fortament
higroscòpica1
i nosaltres el que pretenem és fer una solució de Fehling.
Pel
que fa a què el sabor de la Coca Cola ZERO sembli a la Coca Cola
normal podria ser degut pel corrector d'acidesa E-331 i no dur
acidulants.
En
resum la Coca Cola clàssica té sucre que són les calories, la
light i zero en posseir edulcorants el nostre organisme no els paeix
i la zero en disposar d'E-331 no et causa ardor sinó que te'l pot
regular.
1. Higroscòpic
són totes aquelles substàncies que absorbeixen o cedeixen
ràpidament l'aigua en forma de vapor o en líquida de l'ambient que
les envolta.